Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD endekslerindeki satışın ardından bu sabah Çinli teknoloji şirketlerindeki düşüşün etkisiyle Asya piyasalarında satıcılı bir seans görmekteyiz. Japonya, Hong Kong, Güney Kore ve Çin anakara endekslerinde kayıplar hâkim. Bugün küresel veri takviminde ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Yurt içi piyasaların odağında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı olacak. Geçtiğimiz iki toplantıda toplam 300 bp faiz indirimine giderek haftalık repo faizini %16 seviyesine çeken bankanın indirimlere devam edip etmemesi piyasanın yönünde belirleyici olabilir. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son toplantısının karar metninde politika faizinde aşağı yönlü olarak yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı belirtilmişti. Foreks anketinden çıkan medyan tahmin 100 bp indirimi işaret etmekte. Ancak piyasa katılımcılarının faiz beklentileri konusunda ayrıştığını görmekteyiz. Bugün TSİ 14.00’te açıklanacak kararın ardından hisse senedi piyasası ve döviz kurlarında volatilite artışı görülebilir. Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde kısa vadeli yükseliş trendi devam etmektedir. Gösterge endeksin güne yataya yakın pozitif bir başlangıç yapmasını beklemekteyiz.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa endekslerinde karışık görünüm hâkim oldu. DAX ve CAC 40 Endeksleri yatay alıcılı olurken FTSE 100 Endeksi %0,49 oranında düştü. EUR/USD paritesi sınırlı oranda artarak 1,132 seviyesinde işlem görmeye devam etti. İngiltere’de tüketici fiyat endeksi Ekim’de yıllık %4,2 arttı. Böylelikle ülkedeki fiyatlarda Aralık 2011’den bu yana en hızlı artış yaşanmış oldu. ABD endeksleri, Dow Jones Endeksinin %0,58’lik düşüşü öncülüğünde geriledi ve negatif görünüm ortaya koydu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 3,9 baz puanlık düşüş ile %1,59 seviyesine geriledi. Dolar Endeksi (DXY) ise bir miktar gerilese de 96’nın hemen altında işlem görmeye devam etti. Emtia tarafında Brent Petrol %2,0’den fazla düştü ve varil başına 80,5 USD civarında fiyatlandı. Ons altın, 10 yıllıkların düşüşünün de etkisiyle %1,0’e yakın değerlendi ve yeniden 1.860 USD’yi aştı. ABD’de Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre konut başlangıçları geçen ay %0,7 düşüşle yıllıklandırılmış bazda 1,52mn oldu. Böylece medyan tahmini 1,58mn’da bulunan veride sürpriz biçimde düşüş gerçekleşmiş oldu.
BİST100 endeksi dün günü, kapanışa doğru gelen alışların da etkisiyle %1,27 oranında artarak ve küresel piyasalardan pozitif ayrışarak kapattı. USD/TRY ve EUR/TRY kurları hafta ortasında %3,0’e yakın artış kaydederek tarihi rekorlarını yenilediler. Kurdaki artışın yanı sıra ons altından da destek bulan gram altın %3,85 oranında yükseldi ve 640 TL’yi aştı. TCMB’nin açıkladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku Eylül ayında 2020 yıl sonuna kıyasla %8,8 artarak 124,4mlr USD düzeyinde gerçekleşti.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı